Qurut – təbii qoyun südündən hazırlanmış, duzla çalınıb qurudulmuş ənənəvi süd məhsulu
- Forması: daş-kibrit ölçülü parçalar, vedrədə qablaşdırılıb
- Tərkib: süd zərdabı və qatıq əsasında hazırlanmış qatı kütlə, duzla dadlandırılıb, günəşdə/istidə qurudulub
- Dad və qoxu: xoş, südəmər, yüngül turşməzə və duzlu
- İstifadə üsulları:
- Ərinmiş kərə yağı ilə qovrulub qurut aşına və ya supa qatmaq
- Suda isladılıb ayran, dovğa və yay sıyıqlarına əlavə etmək
- Qəlyanaltı kimi quru şəkildə yemək
- Saxlama: quru, sərin və hava keçirməyən qabda uzun müddət öz keyfiyyətini qoruyur
- Yüksək zülal və kalsium mənbəyi, səfər və pikniklər üçün əlverişli, yola davamlıdır
- Qablaşdırma: ağ plastik vedrə (şəkillərdə göstərildiyi kimi), parça-parça qurutla doldurulub
Mətbəxdə çoxşaxəli istifadə üçün əlverişli, yerli üsulla hazırlanmış qurut.