Göstərilmə: 8384
  • 297
  • 2
12AZN
Zəng edin

Kokos yağı kokos meyvəsinin lətli hissəsindən əldə edilir. Kokos yağını əldə etmək üçün onun qabığını soyub, lətli hissəsinin qurutduqdan sonra soyuq üsulla sıxırlar. Kokos yağının yüngül qoz yağı ətrinə bənzəyən qoxusu olur. Ondan kosmetik və müalicəvi məqsədlərlə istifadə edilir. Kokos yağının rafinə edilmiş və rafinə edilməməiş növlərinə satış məntəqələrində rast gəlmək mümkündür.Dünyada Tayland, Malaziya və Şri Lanka kokos yağı istehsalı ilə məşğul olur. Kokos yağının 83%-i doymamış yağ turşularından ibarətdir. Bu yağ turşularına laurin, kapron, kapril, olein, kaprin, palmit, miristin, stearin və s. aiddir. Adları çəkilən yağ turşularının heç biri orqanizm üçün zərərli deyil və onlar heyvani məhsullarda olan doymamış yağ turşularından fərqlənirlər.
Kokos yağının tərkibində fitonsidlər, xolin, K və E vitaminləri, minerallar, sink, kalsium, dəmir və s.var.
Müalicəvi və faydalı xüsusiyyətləri
Milli.Az immunitet.az-a istinadən bildirir ki, kokos yağının tərkibində olan laurin turşusu güclü komponent olub ən çox ana südünün tərkibində olur. Laurin uşağın immunitetini artırır. Səhərlər acqarına və yatmazdan əvvəl kokos yağı içmək oqanizmdə immuniteti artırır, həzm sisteminin işini normallaşdırır, insanda xoş əhval ruhiyə yaradır. Laurin turşusu orqanizmə antiseptik, mikrob əleyhinə və bakteriasid təsir göstərir. Kapril turşusu bağırsaqların bakteriya balansının normallaşmasına səbəb olur.
Kokos yağı ürək-damar fəaliyyətinini yaxşılaşdırır, trombozun, işemik xəstəliklərin, arterial təzyiqin, ateresklerozun əmələ gəlməsinin qarşısını alır. Tərkibində olan E vitamini arteriya divarlarının möhkəmlənməsinə və qanda yığılıb qalan piy cisimciklərinin əriməsinə səbəb olur.
Kokos yağıının tərkibində olan yağ turşuları həzm sistemindəki xəstəliklərin sağalmasına yardım edir, mədə-bağırsaq yaralarının, qastritin sağalmasına səbəb olur.
Kokos yağı maddələr mübadiləsinin sürətləndirməklə orqanizmin piylənməsinin qarşısını alır. Bu yağdan istifadə etmək qanda şəkərin miqdarının normal saxlanılmasına səbəb olur. Kokos yağından istifadə etmək beyin-qan dövranının yaxşılaşmasına səbəb olur. Daima bu yağla qidalanmaq isə Alsheymer xəstəliyinin baş verməsinin qarşısını alır.Diyetoloqların Alzeymer xəstəliyindən əziyyət çəkən adamlarla apardıqları araşdırmalar göstərib ki, kokos (hind qozu) yağı adamlara onların kim olduqlarını xatırlamaq və əslində normal nitqi saxlamaq imkanı verir. Bu müvəqqəti effekt olsa da, valehedicidir.
Kokos yağı dəri xəstəliklərinin sağalmasını sürətləndirir və dermatit, ekzema, dermatitlər, psoriaz xəstəliklərinin sağalmasına səbəb olur. Osteoparoz xəstəliyi zamanı kokos yağından istifadə etməkdə fayda var.
Kosmetologiyada istifadəsi
Kokos yağından kosmetologiyada geniş istifadə edilir. O dəriyə yarasağaldıcı, qıcıqlanma əleyhinə, qaşınma əleyhinə, iltihab əleyhinə, qırışıqları aradan qaldırmaq məqsədilə isifadə edilir. Gözlərin ətrafına, dekolte bölgələrinə kokos yağlı sürtmək dərinin gözəl görünməsinə səbəb olur. Kokos yağının qatılaşması onun təbii olmasının göstəricisidir. Bu zaman onu su hamamında əritmək lazımdır. Kokos yağı dəriyə öz gözəl təsirini +25* tempraturda olduğu zaman göstərir. Kokos yağı saç, üz, boyun daxil olmaqla bütün bədən dərisi üçün ideal kosmetik vasitə sayılır. İstifadə edilən kremlərin və ya saç şampunlarının tərkibinə kokos yağı əlavə edərək onu istifadə etdikdə gözəl effekt verir. Saçları rənglərəykən rəngin içərisinə kokos yağı əlavə etdikdə saçlarda quruluq əmələ gəlmir. Kokos yağı ilə bədəni massaj etdikfə dərinin elastikliyi artır, orqanizm sakitləşir, tonuslanır. Kokos yağı kosmetologiya sahəsində aşağıdakı təsirləri göstərir.
* dərini tonuslandırır, elastikliyini və möhkəmliliyini artırır
* dəridən asanlıqla sorulur və parıltı əmələ gətirmir
* akne və sızanaqların əmələ gəlməsinin qarşısını alır
* dərinin müdafiə qüvvəsini artırır
* dərinin regenerasiyasını sürətləndirir
* piqment ləkələrinin və dəri qocalmasının qarşısını alır
* dəri qıcıqlanmalarının qarşısını alır
* daban hissədə qurumuş dərinin yumşalmasına səbəb olur
* dərini ultrabənövşəyi şüalardan qoruyur
Kokos yağını saçlara sürtdükdə saçların uzanması sürətlənir, saçqıranlar aradan qalxır. Kokos yağından müxtəlif şampunların, sabunların, duş gellərinin, balzamların və s. hazırlanmasına istifadə edilir.
Alimlər əhvalı yaxşılaşdırmaq üçün hər gün cəmi 30 qram kokos (hind qozu) yağı qəbul etməyi tövsiyə edirlər. Digər araşdırmanın nəticələri isə göstərir ki, bu yağın tərkibində olan yağlar qara ciyəri toksinlərdən qoruyur, ağciyərlərə, böyrəklərə kömək edir, cinsiyyət funksiyasını yaxşılaşdırır, iltihabi proseslərin və ürək xəstəliklərinin konsentrasiyasını aşağı salır.
Tədqiqatçıların sözlərinə görə, kokos (hind qozu) yağının analizi keton kimi tanınan birləşmələri aşkara çıxarıb. Həmin birləşmələrin beyni qidalandırdıqları güman edilir. Doğrudur, mütəxəssislər nəticələrin hələ ilkin olduğunu qeyd edirlər. Lakin bir məsələ dəqiqdir ki, qısa müddətli olsa da, demensiyalı xəstələrin vəziyyəti yaxşılaşır.
SİFARİŞ ÜÇÜN WP

Map Loading
Yaradılma vaxtı: 02 may 2019
Yenilənmə vaxtı: 23 fev 2020
ID 57515682